Születés előtti tapasztalataink

2019.06.26

Az életünk nem a születéssel indul, hanem a fogantatással.Ma már tudjuk, hogy az első 9 hónapunk, melyet az anyaméhben töltünk nem csupán meghatározó időszaka az életünknek, hanem sorsdöntő hatása van a személyiségünk kialakulását és az egészséges testi fejlődésünket tekintve is.


Kutatások bizonyítják, hogy a magzatkori élményeink meghatározzák a magatartásunkat, az érzelmi reakcióinkat, vagyis a személyiségünk alapjait.Ezek teljesen más típusú emlékek, mint amiket később felnőttként emléknek nevezünk. Ebben az időszakban testi élményeket szerzünk, melyeket hallás, ízlelés, szaglás és az anya érzelmei révén tapasztaltunk meg. Olyan közeli kapcsolatban vagyunk ekkor az anyával, ami soha többé nem lehetséges a későbbi életünk során. A testének a része vagyunk, emiatt az őt ért hatások, a gondolatai, az érzései, a hangulatai, az, amit tesz és ahogy hozzánk áll mély nyomokat hagy bennünk.


Testi szinten ezt úgy tapasztaljunk meg, hogy ha az anya stresszt él át, akkor kevesebb vér mennyiség jut el hozzánk, ami előidéz egy enyhe oxigénhiányos állapotot és a stresszhormonokat is megkapjuk. Ha ez tartósan fennáll az anya életviteléből adódóan, vagy akár amiatt mert nem akart gyermeket és ehhez még hozzátársulnak elutasító, ellenséges érzések és gondolatok, akkor annak akár életre szóló lenyomatai is lehetnek. Alacsony születési súlyhoz, korszüléshez vezethet, később megnyilvánulhat tanulási zavarokban, felnőttként pedig önbizalomhiányban, önagresszióban.


A stressz akkor okoz problémát ha folyamatos. A néha-néha felbukkanó konfliktus helyzetek nem okoznak fejlődésbeli rendellenességet. Sőt az életre nevelnek, hiszen egy-egy stresszhelyzet, majd az azt követő ellazulás az életünk része, kikerülhetetlen.