Nem mindegyik hímivarsejtnek a megtermékenyítés a célja

2019.05.01

MI TÖRTÉNIK A TESTÜNKBEN?

A hímivarsejtek mindössze 0,25%-ának a célja a megtermékenyítés.

Miközben ők megkezdik útjukat a petesejt felé, a gyilkos és blokkoló spermiumok milliói áldozzák életüket azért, hogy megsemmisítsék az esetleges idegen hímivarsejteket, vagy megakadályozzák azok célba érését.

Ennek hátterében az áll, hogy azokon a napokon, amikor a nők termékenyek - evolúciós ismeretek alapján - a férfiaknál is hajlamosabbak a félre lépésre.

Ugyanis - feltételezések szerint - a nőnek biológiai vágya, hogy különböző spermiumokat fogadjon magába, mert ezzel biztosítja azt, hogy a majdani gyermeke a legjobb géneket örökli.

A férfi pedig nyilván azt szeretné, hogy az ő hímivarsejtjei termékenyítsék meg a nőt, ebben segítenek a gyilkos és a blokkoló spermiumok, akik arra szakosodtak, hogy kiküszöböljék az esetleges riválisokat.

A gyilkos spermiumok erős fruktóz-motorral rendelkeznek, ami segít nekik, hogy villámgyorsan behatoljanak a hüvelyből a méhbe. A dna-érzékelőikkel felkutatják az idegen spermiumokat és a sejtmérgükkel elpusztítják őket.

A blokkoló spermiumok úgymond önmagukat áldozzák fel. Nyálkás falat alkotnak, amely rátelepszik a vagina falára és elállja a méhhez vezető utat. Így megvédik a "megtermékenyítő spermiumokat" az esetleges későbbi behatolóktól, ha a nő időközben másik férfival is közösülne.

Kiderült az is, hogy ha a férfi féltékeny, akkor a szervezete több blokkoló és gyilkos hímivarsejtet termel, mint egyébként.

Érdekes viszont, hogy ugyanannak a férfinak a régi spermái önként áldozzák fel magukat és adnak helyet az újaknak, támogatva ezzel a legegészségesebb DNS célba juttatását.

Azt pedig, hogy végül valóban megtörténik-e a megtermékenyítés, a nő dönti el. Ugyanis ő szabja meg, tudattalanul, hogy mennyi ideig maradhatnak a hímivarsejtek a testében. Ha végül tudattalanul úgy dönt, hogy nem ez az a férfi, akire várt, akkor 30 percen belül engedi kifolyni a testéből a hímivarsejtek legnagyobb részét. A maradékot pedig megtámadják és elintézik a fehérvérsejtjei.