A testünk minden sejtje tudja, hogy mi a dolga

2019.04.29

AZ ÉLETÜNK ELSŐ NAPJAIBAN ÍGY NÉZÜNK KI

Az apai és az anyai sejtmag egyesülése létrehozza az emberi test legelső sejtjét. Ebből az egyetlen sejtből fejlődik ki az egész testünk, mindössze 9 hónap alatt.

24 órával később megtörténik az első sejtosztódás és az első sejtből két egyforma sejt alakul ki.

Kezdetben a sejtjeink teljesen egyformák, és egyszerre osztónak.

Mikroszkóp alatt ez úgy néz ki, mint a szappanbuborék, vagy mintha sok pici egyforma labdát tettünk volna egy átlátszó gömbbe.

A sejtek folyamatosan osztódnak, sokasodnak, de ha ez vég nélkül így folytatódna, akkor csak folyamatosan osztódó sejthalmazt kapnánk a végére. Ez a folyamat azonban egyszer csak megváltozik és elkezdenek különböző típusú sejtek kialakulni. Az, hogy egy-egy sejtnek mi lesz a dolga, mekkorára nő meg, milyen lesz az alakja az attól függ, hogy az adott sejtnek mely génjei vannak bekapcsolva és kikapcsolva.

Vannak csontozat építő sejtek, bélrendszerépítő sejtek, izomképző sejtek és egyéb sejtek, amik folyamatosan lüktetnek, lökdösődnek, ide-oda mozognak, és egymáshoz képest helyezkednek.

Kérdés, hogy honnan tudják az egyes sejtek, hogy hol van az ő helyük a formáción belül?

Hogy lehet az például, hogy az izmok sejtjei nem keverednek össze a bőr sejtjeivel?

Miért van az, hogy a bőr és a csontozat sejtjei felfelé a felszín felé törnek, a bélképző sejtek pedig az embrió belseje felé húzódnak?

Kiderült, hogy bizonyos sejtek olyan kémiai anyagokat bocsájtanak ki, amelyek a többi sejtet speciális tevékenységre ösztönzik. Vonzzák és taszítják egymást, illetve a sejtek egymásra hatása határozza meg, hogy mikor mit tesznek.

Például a csontozat fejlődésekor, először szilárd kapcsolat jön létre néhány sejt között, és ezek gyűrűszerű képződményeket alakítanak ki az embrió felső rétegén. Eközben a bélrendszert alkotó sejtek várnak. Várják, hogy ezek a formációk megtalálják a helyüket az embrió külső falán és csak ezután indulnak el maguk is, hogy elvégezzék a saját feladatukat.

Az első sejtjeink nem csak a testünk sejtjeit jelentik.

Ugyanis a külső sejtekből alakul ki a magzat környezete - magzatburok - az egyik oldalon felgyűlő sejtekből pedig maga a magzat. Az ő külső rétegből fejlődik ki az agy, a gerincvelő, az idegrendszer, az érzékszervek, és a bőr. A belső rétegből a belső szervek (gyomor, belek) belső borítása. A középső rétegből pedig az izmok, csontok és a nagyobb belső szervek.