Hangok, amiket először hallunk

2019.07.27

A fül az első olyan érzékszervünk - Joanchim-Ernst Behrend, német hallásszakértő szerint - amely még a szívünk és az agyunk előtt kezdi meg a működését.

Mikroszkóp alatt már egy héttel a megtermékenyítést követően, tehát még az anyaméhbe történő beágyazódás előtt láthatóvá válnak a fül első kezdeményei.

Alfred Tomatis - francia hallásszakértő - arra jött rá, hogy a hallósejtek nagyon hasonlítanak a bőr érzéksejtjeihez. Ezek a sejtek egész fülünket behálózzák ugyanis a fülsejt egyfajta bőrnek tekinthető.

David Chamberlin még ennél is tovább megy és felteszi a kérdést, hogy a fülünk nem bőrünk meghosszabbított része-e? Amely elmélet azt jelentené, hogy a bőrünkön keresztül is képesek vagyunk valamilyen formában a külső zajokat érzékelni. Ez azt is jelentené, hogy az embrió első milliméter nagyságú bőre is érzékeli a hangokat valamilyen módon...

Nos, ez a kérdés még nyitott marad egy ideig...

Ami tény, hogy a 16. héttől már biztosan érzékeljük a hangokat - a fülünkkel - amiket eleinte nem tudunk megkülönböztetni, de ahogy telnek a hetek fokozatosan élesednek ki és különülnek el egymástól. Eleinte az anya szervezetének hangjait halljuk - szívverését, emésztőrendszerének hangjait, a surranó vérének moraját, a légzését, tehát a benti világ hangjait. Majd fokozatosan egyre inkább érzékeljük a kintről érkező hangok is: a lépteit, a mozgását kísérő hangokat, ajtócsapódást, zenét és a környezetében beszélgető emberek hangját is.