"Halálos csapdák" az életünk kezdetén

2020.04.17

Egy szexuális aktus során akár 300 millió hímivarsejt is bejuthat a hüvelybe, de közülük egyetlen egy lesz az, aki megtermékenyíti a petesejtet

Ahhoz, hogy ez a találkozás megtörténhessen, a hímivarsejteknek egy hosszú úton kell végig menniük, ami közben folyamatosan akadályba ütköznek és számos halálos csapdán át kell jutniuk ahhoz, hogy elérjenek a petesejthez.

Az egyik ilyen akadály, a női szervezet immunrendszere.

A betolakodók ellen örökké harcra készen állnak a tisztogató fehérvérsejtek, akik megtámadják és el is pusztítják a "nem szimpatikus" spermákat.

A hímivarsejtek úgynevezett "jelzőmolekulákkal" rendelkeznek, amiket a női test immunrendszere érzékel, és vagy elfogadóan reagál rájuk, vagy megtámadja őket.

Előfordul, hogy a teljesen egészséges egyedeket is megtámadja, ami alapján feltételezhető, hogy a női szervezet, válogatós a biológiai párjával kapcsolatban. Sőt, az is kiderült, hogy a sperma kudarcának nagyobb volt a valószínűsége akkor, ha a megelőző három hónapban a nő teste nem találkozott az adott férfi ondójával.

A női szervezet ellenőrzi a hímivarsejteket, hogy meggyőződjön a biológiai kompatibilitásról, mielőtt engedélyezné a megtermékenyülést.