Fogantatás - az élet első pillanatai

2020.03.26

Hímivarsejtek útja

Körülbelül 300 millió hímivarsejt indul útnak, az ő feladatunk elérni a petevezetékbe, ahol várja őket a petesejt. Az ő méreteikhez képest ez egy hosszú, eleinte kilátástalan és fáradságos út, ráadásul folyamatosan akadályba ütköznek.

Az első akadály a méhnyak: ami a legnagyobb szűrő is egyben. A 300 millióból mindössze 3 millióan jutnak át rajta.

A méhbe bekerülve egymást is akadályozzák, ugyanis nem mindegyiknek hímivarsejtnek a megtermékenyítés a célja. Vannak köztük olyanok, akiknek az a feladata, hogy a gyengébbeket ne engedjék tovább.

A következő feladat, a megfelelő petevezeték kiválasztása. Ez a két sötét pont, amit itt látsz. Általában csak az egyikben várja őket petesejt, tehát itt fontos, hogy a megfelelőt válasszák, mert aki nem a jó irány választja biztos halál vár rá. Habár a mai kutatások szerint a hímivarsejtek rendelkeznek egyfajta szaglással, amivel érzékelik a petesejt által kibocsájtott illatanyagokat, mégis a társaság fele szelektálódik ezen a ponton.

Ahogy bejutnak a petevezetékbe az egyik legkifinomultabb akadályon kell keresztül verekedniük magukat. Hullámzó csilló szőrök az ő a haladási irányukkal pont ellentétesen mozognak, szinte visszafelé sodorják őket, és nagyon könnyű bennük elakadni. Ezek a nagy hullámok pedig a petesejtet előre hajtó izomösszehúzódások, amik szintén hátráltatják, szinte visszafelé sodorják a hímivarsejteket.

De ők mégsem adják fel a harcot és egyszer csak odaérnek a petesejtet. A 300 millióból mindösszesen 500-an.

Az ő feladatuk a petesejtet körülvevő sejtfelhő lebontása. A hímivarsejtek feji részén van egy olyan enzim, ami képes megemészteni ezeket a sejteket. Tehát az ide érkezők neki látnak a feladatnak. Tulajdonképpen annak az egynek segítenek, akit majd a petesejt kiválaszt.

Tévhit ugyanis az, hogy a leggyorsabb és a legerősebb termékenyíti meg a petesejtet. Az fog bejutni, akinek a feji részén lévő protein lánc pontosan egyezik és reakcióba lép a petesejt felületén lévő fehérjereceptorokkal. Ez a fehérje egyezőség kell ahhoz, hogy a petesejt megnyíljon és magába fogadja a számára legmegfelelőbb hímivarsejtet.

Ahogy a kiválasztott bejut, abban a pillanatban a petesejt lezár, a külső burok megváltoztatja az elektromos töltését és nem enged be több versenyzőt.

A kint rekedtek pedig még napokig körülötte lebegnek.