...és elindul egy új élet

2019.12.24

Körülbelül 500 hímivarsejt találkozik a petesejttel, de hiába sikerült elérniük hozzá, még messze a győzelem, ugyanis előttük áll a feladat egyik legnehezebb része. A petesejtet háromszoros burok védi, melyen át kell hatolniuk ahhoz, hogy a fogantatás megtörténhessen.

 
Ebben a helyzetben már mindegyik hímivarsejt önmagáért küzd. Ovális fejüket enzim tartalmú sapka fedi, és ez az enzim képes megemészteni a petesejtet körülvevő úgynevezett kumulusz sejteket. Elkezdik lebontani ezt a réteget, de ezt a csatát nem a leggyorsabb fogja megnyerni, hanem a legvonzóbb. A spermiumok és a petesejt felszínén lévő molekuláknak ugyanis egymáshoz kell kapcsolódniuk, ahhoz hogy a fogantatás megtörténhessen. 


A petesejt felszínén lévő molekulát Junonak keresztelték, mely a spermiumokon lévő hasonló fehérjékkel kapcsolódik össze. Ezzel a sejtszintű találkozással kezdődik meg a megtermékenyülés folyamata. A spermán található fehérje, melynek neve Izumo egy fém detektorhoz hasonlóan találja meg a petesejten a Junot. Ha valamelyik fehérje hiányzik, nem tudnak kapcsolódni, és nem tud létrejönni a fogantatás.

A tudósok felfedezték, hogy 40 perccel a spermium és a petesejt egyesülése után a Juno felszívódik, mintha sosem létezett volna, így is akadályozva, hogy további spermiumok csatlakozzanak hozzá.


Ahogy a fehérjék - a Juno és az Izumo találkoznak, a burok egyetlen pillanatra megnyílik a hímivarsejt előtt, beengedi, aztán ismét bezárul. Majd a sejtfalban pillanatok alatt lezajló változások mennek végbe, aminek eredménye, hogy a sejtfal megkeményedik így további hímivarsejteket nem enged be.


A győztes hímivarsejt tehát behatol a petesejt belsejébe, ami kb. 20 percig tart, a farok részét leveti, a feji részében található sejtmag kiszabadul és összeolvad a petesejt sejtmagjával. Az anyai és az apai génállomány egyesül és ebben a pillanatban elindul egy új élet.