Egyetlen egy, a több száz millióból

2019.04.30

A hüvelybe bejuthat akár 300 millió hímivarsejt is. A természet egy iszonyatos bőséget biztosít, viszont ez a többlet szükséges ahhoz, hogy egyikük biztosan célba érjen.A petesejthez vezető út számos veszélyes, és a gyengébb hímivarsejtek számára halálos csapdát rejt. Az út nehézsége a garancia arra, hogy a természet a gyengébbeket kiszűrje, és csak egy maroknyi csapat ér célba. 


A méhbe körülbelül egy százalékuk, azaz 3 millió hímivarsejt kerül be, a petesejttel pedig alig 500-an találkoznak.


Amikor megérkeznek a petesejthez, még mindig vár rájuk egy feladat. A petesejtet úgynevezett kumulusz sejtek veszik körül. Ezt a sejtréteget le kell bontaniuk ahhoz, hogy hozzáférjenek. A hímivarsejtek feji részét enzimtartalmú sapka fedi, ami képes felemészteni ezeket a sejteket, így megérkezve, a kis csapat nekilát a feladatnak, vagyis a sejtek lebontásának. Ezzel tulajdonképpen annak az egynek segítenek, akit végül a petesejt kiválaszt. Ő lesz az az egy, aki beteljesíti mindannyiuk célját, vagyis a petesejtbe hatolva, célba juttat egy csomag egészséges DNS-t.


A szaporodásban a természet szigorú, nem engedi a háromszemélyes játszmát. Ahogy a kiválasztott hímivarsejt bejut, a petesejt abban a pillanatban megváltoztatja a külső hártyája elektomos töltését, és nem enged be többet.


A kint rekedt hímivarsejtek pedig még napokig a petesejt körül lebegnek.