Az ízek és illatok emléke

2019.06.10

Körülbelül a 15. héttől érzékeljük az ízeket, ekkora fejlődnek ki az ízlelőbimbók.
Születés előtt ezeknek a száma igen magas, körülbelül 20X több ízlelőbimbóval rendelkezünk, mint felnőttkorban (számuk a hetek előre haladtával folyamatosan csökken).


A magzatvíz - ami 3 óránként cserélődik - teljesen kitölti az orrunkat és a szánkat, amiből körülbelül a 12. héttől nyelni is tudunk.
Az anya által elfogyasztott ételek aromái megjelennek a magzatvízben, ami ha édes, akkor többet kortyolunk belőle, ha savanyú vagy keserű akkor pedig kevesebbet.


Már ekkor kapunk egy képet arról, hogy milyen ízvilág vesz majd körül minket a születés után. Egy olasz kisbaba például teljesen más ízekkel találkozik méhen belül, mint egy indiai. 


Az is kiderült, hogy születés után a magzatvízben érzékelt aromákhoz hasonló ízeket fogjuk előnyben részesíteni.
Több felmérésben kimutatták, hogy ha a kismama a várandós hónapok alatt rendszeresen fogyaszt egy bizonyos aromájú ételt vagy italt, akkor arra az ízre a baba, a születése után is pozitívan reagál. 


Amerikai kutatásban egy kismama rendszeresen sárgarépalevet ivott a várandóssága alatt és ezt szülés után is folytatta. Majd megfigyelték, hogy a babája jobban vonzódott a sárgarépával ízesített ételek iránt, mint azok a babák, akiknek az édesanyja nem ivott sárgarépalevet a várandós hónapok alatt.


Hasonló tapasztalatokat szereztek a vaníliával ízesített gyermektápszer adása után is: ezek a gyerekek tizenéves korukban is jobban szerették a vaníliás édességeket, mint azok, akik ezzel az ízzel nem találkoztak a korai életkorban.


A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magzatvízben érzékelt aromák alakíthatják az orrban lévő érzékelőket is és beépíthetik a fejlődésben lévő agyába az illatemléket.