Az életet adó placenta és köldökzsinór

2021.12.12

Nézd meg a képeken (lentebb) a méhlepényt, annyira gyönyörű, ahogy futnak benne az erek. Egyrészről ezek szállítják a babához a tápanyagokban és oxigénben gazdag vért, másrészről pedig elszállítják az elhasznált vért vissza az anyai keringésbe.

Ideiglenes szervnek is szokták emlegetni és valóban az is, hiszen csak átmeneti funkciót lát el, a 14-16. hétre fejlődik ki teljesen és a baba születésével meg is szűnik a funkciója, tehát rövid az élet tartama, de annál fontosabb, hiszen a baba táplálása életben tartása a feldata.

A képeken láthatod a gyönyörű köldökzsinórt is.

Gyönyörűen látszik, hogy a hossztengelye körül többszörösen csavarodott, puha kacskaringós nagy szorításnak is ellenáll. A belül futó erek mindig hosszabbak, mint maga a zsinór, ezért húzással nem lehet elzárni a vér útját.Hihetetlenül gyönyörű szerintem.

A hossza általában 50-70 cm között van, de előfordulnak hosszabbak és rövidebbek is.

A képek között látsz egy babát, akié ilyen kis rövidke volt, de vannak extrém hosszúak is, ahogy a másik képen láthatod, ez 130 cm hosszú volt.

Két verőér és egy visszér fut benne spirálisan, amiket egy rugalmas, vastag, zselés anyag ölel körül, ez a Wharton-kocsonya, tulajdonképpen ez képezi a köldökzsinór anyagát. Ennek az a szerepe, hogy megvédje az ereket az összenyomódástól.

Nézd meg az erről készült előadásrészletet is!

YouTube: https://youtu.be/v_4axCKLvAs

További előadások: https://www.prenatalisfejlodes.hu/kisbabam-vilaga-online/

Képek: @maiafotografiadeparto, Dr. Isabela Bernades, monetnicole.com