Az anyaméh nem egy csendes hely...

2021.12.12

AZ ANYAMÉH NEM EGY CSENDES HELY......sőt elmondhatjuk, hogy rengeteg hang érkezik el a babához. Kezdetben az anya szervezetéből eredő hangokat hallja: a méhfalban surranó vér moraját, az anya szívverését, érzékeli ha megváltozik a szívritmusa, hallja az emésztőrendszerének hangjait, a gyomorkorgást, a légzését. 

Az anya szívhangja végigkíséri őt a magzati élete során, sőt ha van egy ikertestvér mellette akkor az ő neszeit és szívverését még közelebbről még közvetlenebbül hallja.

Aztán ahogy telik az idő, fokozatosan egyre inkább érzékeli a külvilágból érkező hangokat is: például az anya lépteit, a mozgását kísérő hangokat, ajtócsapódást, kutyaugatást, a szirénát, vagy a zenét. Kiderült az is már, hogy amit az első 5 hónapban érzékel a baba, ahhoz teljesen hozzászokik. Hogyha viszont az 5.-9. hónap között jön be egy új hang, ahhoz már nem tud hozzászokni ugyanúgy. 

Tehát alkalmazkodás szempontjából az első 5 hónap a meghatározóbb. Ebben a megfigyelésben két csoportot vizsgáltak, az egyik csoportban az első 5 hónapban repülőtér mellett éltek a szülők, majd azt lehetett megfigyelni, hogy születés után a babáknak mindössze a 13%-a ébredt fel a repülőgép zajra.

A másik csoportban a szülők az 5. hónaptól a 9.-ig éltek reptér mellett, nálunk pedig megdöbbentően sokkal magasabb volt az arány, a babáknak a 85%- a ijedt fel a repülőgép zajára a születése után.

Tehát ez is egy nagyon érdekes összefüggés, hogy azok a hangok lesznek meghatározóbbak - alkalmazkodás szempontjából - amiket az első 5 hónapban hallott a baba odabent.

Forrás: Raffai, J. (1997). Megfogantam, tehát vagyok - Párbeszéd a babával az anyaméhben

Kép: Alexander Tsiaras