A hímivarsejtek küldetése

2019.08.18

A férfiak élete során a hímivarsejtek folyamatosan termelődnek, ami másodpercenként körülbelül ezer hímivarsejtet jelent

Egy átlagos ejakuláció alkalmával körülbelül 300 millió sperma indul útnak. Azért ilyen sokan, mert ekkora többlet képes biztosítani azt, hogy egyikük biztosan célba érjen, ugyanis számos halálos csapdán és akadályon kell keresztül jutniuk ahhoz, hogy találkozzanak a petesejttel. A feladat nehézsége a garancia arra, hogy a legegészségesebb hímivarsejtek érnek célba.

Közülük egyetlen egy lesz az, aki beteljesíti küldetését és egyesül a petesejttel, vagyis eljuttatja a küldeményét egy csomag egészséges apai DNS-t.

Az érett petesejt a testünk legnagyobb gömb alakú sejtje. A formájának az a jelentősége, hogy ez a forma a legstabilabb a természetben, és ez képes a legjobban megvédeni a sejtmagot.

A két sejtnek nem csak a formája és a mérete nagyon különböző, hanem a két sejt korát illetően is nagy különbség fedezhető fel.

A petesejtek kora sok évvel meghaladja a hímivarsejtek korát. Ugyanis a nőknél a petefészkek és velük együtt a petesejtek őskezdeményei is, a saját életük kezdetén, vagyis a méhen belüli növekedésük során alakultak ki. Egy 20.-24. hetes kislány magzat petefészkeiben körülbelül 10 millió petesejt található, melyek folyamatosan szétesnek, és mire megszületik, körülbelül 400.000 marad.

Ennek háromnegyede fokozatosan felszívódik, és serdülő korra körülbelül 100.000 marad. Majd később a nő életének termékeny időszakában körülbelül 400 érik meg.

Ez azt jelenti, hogy amikor magzatként az édesanyánk méhében fejlődtünk, már akkor létrejöttek azok a sejtek, amiből a gyermekünk sok évvel később megfogant.

A fogantatás pillanatában a petesejt idős, míg a hímivarsejt fiatal.

A petesejtet vastag sejtfelhő veszi körbe, amit kumulusz sejteknek nevezünk. Ezek látják el tápanyagokkal. A spermák feji részén található enzimek ezeket a sejteket képesek megemészteni, hogy hozzáférkőzhessenek.

Egy vastag páncélszerű elegy is körbe veszi a petesejtet-, amit zóna pellucidának nevezünk - a hímivarsejteknek, ennek a hártyának a fehérjereceptoraival kell reakcióba lépniük ahhoz, hogy beinduljon egy enzimreakció, ami lehetővé teszi egyetlen spermának a bejutást.

Amikor ez megtörténik, akkor a petesejt megnyílik és magába fogadja a "kiválasztottat".

A sejtmagok összeolvadnak, a 23 apai és 23 anyai kromoszóma összetapad és létrejön a természet csodája, együttesen létrehozzák az emberi élet első sejtjét.

Ez az egyetlen sejt az előfutára egy emberi lénynek.