A baba életének első pillanatai - Út a fogantatásig

2019.08.09

Egy szexuális aktus során körülbelül 300 millió hímivarsejt indul útnak. Azért ilyen sokan, mert ekkora többlet képes biztosítani azt, hogy egyikük biztosan célba érjen. 

Az útjuk egyáltalán nem könnyű, sőt számos halálos csapdán és akadályon át kell jutniuk ahhoz, hogy célba érjenek és találkozzanak a petesejttel. 
A feladat nehézsége a garancia arra, hogy a legegészségesebb ér célba.

A 300 millióból egyetlen egy lesz az, aki végül egyesül a petesejttel, vagyis eljuttatja a küldeményét egy csomag egészséges DNS-t.
A petesejt a petefészekből indul útnak, a fogantatás pedig a petevezetékben történik, itt találkoznak.


Tévedés az, hogy a leggyorsabb és a legerősebb hímivarsejt termékenyíti meg a petesejtet.

A petesejt azt az egyet fogadja magába - ugyanis ő választ - amelyiknek a fején lévő protein lánc pontosan egyezik a petesejtet körülvevő hártya - zona pellucida - felületén lévő protonlánccal. 

Amikor a számára megfelelő megérkezik, elindul egy olyan enzimreakció ami által a petesejt megnyílik és magába fogadja a kiválasztottat.

Ahogy a kiválasztott bejut, abban a pillanatban a petesejt lezár, megváltoztatja az elektromos töltését és nem enged be több versenyzőt. 


A kint rekedtek pedig még napokig körülötte lebegnek.
Miután bejutott, egyre közelebb araszol a petesejt sejtmagjához, a farok része leválik és a feji részből kiszabadul a sejtmag, az apai DNS, ami összekapcsolódik az anyai kromoszómákkal és létrehozzák az emberi élet legelső sejtjét.


Ez az a legelső sejt, melyből a baba egész teste kifejlődik.